Kris bygger mennesker op.

Den 38 årige mand, jeg taler med, har gået til samtaler i KRIS de seneste tre år. Han vil være anonym og kaldes derfor her “Peter”. Peter er gift og har en lille søn. Også hans hustru har mærket, at der er sket meget med ham på det sidste. Han er på vej til at tage ansvar for eget liv og finde værdi som et helt menneske. Som Peter.

Dag for dag har Peter fået det bedre og har efterhånden forstået, at han er unik, enestående og elsket af Gud. Fra han var 8 til han var 10 år, blev han seksuelt misbrugt, og han følte sig beskidt, syndig og uden værdi; han fortalte sine forældre om det seksuelle misbrug, men de reagerede IKKE.  Med en meget dominerende far var han vant til at føje sig, og selv kalder han sig “ikke stærk psykisk” og siger: “Jeg har altid gjort, hvad andre ville have og måske mere til”. Sådan er det ikke i samme grad længere.

Færre anfald

Da han opsøgte KRIS, havde han gået hos flere psykologer, uden at det gav ham den store ændring af sjæl og sind, og han følte, han sad uhjælpelig fast. Dengang fik han ofte flashbacks, som en film der kørte i hovedet på ham, hvor han blev misbrugt. Hele hans fysik reagerede, kroppen rystede og var i panik. I dag ved han, hvordan han kan takle det, for hos KRIS har han fået forskellige værktøjer, Et af de stærkeste værktøjer er, ifølge Peter, bøn. Som kristen kendte han da nok sit fadervor, men først de seneste år har han forstået, hvor meget kraft der i bønnen. Når et flashback er på vej, beder han. Det hjælper, og han får prompte bønnesvar, kroppen falder til ro, “filmen” stopper og “anfaldene”  er da heller ikke så hyppige længere.

Tidligere kunne han heller ikke gå i butikker, fordi billeder ad pornoblade i øjenhøjde sendte ham tilbage til barndommens misbrug. I dag køber han ind igen, og det er bestemt en hjælp for hans hustru.

Ekspertise og nænsomhed.

“KRIS har en ekspertise i at vide meget om seksuelt misbrugte – og hvilke ting der skal til for at hjælpe os. Terapeuten vidste præcis, hvad der skulle spørges ind til uden at presse mig for meget. Og de sværeste ting tog det år at få mod til at sige” siger han.

I dag er han færdig med faste samtaler, men han er ikke i tvivl om, at de ar, han har på sjælen efter de seksuelle overgreb, kræver livslang bearbejdning. Nogle ting tager bare år at tale om, og endnu længere tid at ændre.

Kan nu sige fra

Tidligere sagde han “ja og amen”, når folk ville have ham til noget, Han havde ingen personlig mening hverken overfor fx sin far eller arbejdsgiver. Da han for nylig sagde sin arbejdsgiver imod, blev denne noget overrasket. “Men han blev også stolt og imponeret over, og havde respekt for, at jeg kunne sige fra”, siger Peter.

Forholdet til hans far er også blevet anderledes. I dag har Peter i større og større grad modet til at sige fra. Det har overrasket faderen, der har det svært med at miste sin magt over sønnen, men Peter har mere styrke nu end tidligere. Bekendte har også lagt mærke til, at Peter er langt mere selvstændig, end han nogensinde har været. “Når de siger det, render det mig koldt ned ad ryggen, og jeg er lige ved at sige undskyld” men så bliver jeg også glad og stolt et eller andet sted og føler en helt ny selvtillid. Jeg ved godt, at jeg nok skal slås med barndommens seksuelle overgreb år endnu, men jeg er på vej”. Livet er meget andet end træls.

Peter er efter terapien hos KRIS blevet langt mere selvstændig og glad for livet. Han elsker at lade op ved havet til en ny dag med nye muligheder

Sonja Jensen